Przepis na strogonow z wołowiny

  • SKŁADNIKI (8 porcji):
  • 400g śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu (ewentualnie jogurt naturalny)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 kg polędwicy wołowej, pokroić w paski
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 400g bulionu wołowego
  • 2 szklanki grzybów (pieczarek) pokrojonych w talarki
  • posiekana świeża pietruszka (opcjonalnie)
  • 1 8 szklanek ugotowanego pełnoziarnistego makaronu
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. Połączyć śmietanę oraz koncentrat pomidorowy w misce. Odłożyć na bok.
  • 2. Połączyć mąkę, sól i pieprz w plastikowej torebce, dodać wołowinę, uszczelnić i wstrząsać aż wszystko się wymiesza.
  • 3. Roztopić na średnim ogniu masło w dużej patelni. Dodać cebulę, podsmażyć 2 minuty lub do miękkości. Dodać mieszankę wołowiny i mąki i dusić 3 minuty, aż wołowina zbrązowieje. Stopniowo dodawać bulion i grzyby, przykryć i gotować 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Zmniejszyć ogień do minimum, stopniowo wymieszać z kwaśną śmietaną i koncentratem. Dusić pod przykryciem do momentu aż wołowina będzie miękka. Wymieszać z pietruszką. Podawać na makaronem.
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman

20 minutowy trening total body z obciążeniem dla kobiet