Przepis na strogonow z wołowiny
- SKŁADNIKI (8 porcji):
- 400g śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu (ewentualnie jogurt naturalny)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 kg polędwicy wołowej, pokroić w paski
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 400g bulionu wołowego
- 2 szklanki grzybów (pieczarek) pokrojonych w talarki
- posiekana świeża pietruszka (opcjonalnie)
- 1 8 szklanek ugotowanego pełnoziarnistego makaronu
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Połączyć śmietanę oraz koncentrat pomidorowy w misce. Odłożyć na bok.
- 2. Połączyć mąkę, sól i pieprz w plastikowej torebce, dodać wołowinę, uszczelnić i wstrząsać aż wszystko się wymiesza.
- 3. Roztopić na średnim ogniu masło w dużej patelni. Dodać cebulę, podsmażyć 2 minuty lub do miękkości. Dodać mieszankę wołowiny i mąki i dusić 3 minuty, aż wołowina zbrązowieje. Stopniowo dodawać bulion i grzyby, przykryć i gotować 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Zmniejszyć ogień do minimum, stopniowo wymieszać z kwaśną śmietaną i koncentratem. Dusić pod przykryciem do momentu aż wołowina będzie miękka. Wymieszać z pietruszką. Podawać na makaronem.
- SMACZNEGO!!