Przepis na Pierś z kurczaka z słodkim groszkiem
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1kg groszku cukrowego
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki cienko pokrojone szalotki
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować groszek – ok.2 min. Odstawić.
- 2. Posypać z obu stron piersi kurczaka z 1 łyżeczki solą i pieprzem.
- 3. Na patelni rozgrać oliwę z oliwek, usmażyć kurczaka ok. 4-5 min. z każdej strony lub do zarumienienia. Zdjąc kurczaka z patelni.
- 4. Zmniejszyć ogień i dodać szalotkę, często mieszając, aby nie przykleiła się do patelni ok. 2-3 minut lub do momentu osiągniecia złotego koloru. Gdy szalotka będzie gotowa, wymieszać razem z oliwą extra virgin, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, natką pietruszki, estragonem orz tymiankiem. Dodaj musztardę i blanszowanych groszek do garnka, wymieszać. Doprawić z pozostałą 1 łyżeczką soli i gotować przez 1 minutę lub do momentu nagrzania.
- 5. Podawać 1 pierś kurczaka z 1 1 szklanki groszku.
- SMACZNEGO!!