Przepis na Sandwich z polędwicą wołową

  • SKŁADNIKI (12 porcji):
  • 1 łyżka drobno startej skórki pomarańczy
  • 1 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 750g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 24 cienkie kromki bagietki francuskiej (grubość ok. 1,5cm)
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. W małej misce wymieszać skórkę z pomarańczy, chili w proszku i sól. Umieść polędwicę w marynacie i odstaw na 30 minut.
  • 2. Rozgrzej piekarnik do 250 °.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć polędwicę ze wszystkich stron, aż będzie brązowa i skarmelizowana – ok. 4min na każdą stronę (12-16 min. łącznie). Przenieść patelnię do piekarnika i piec ok. 15-20min. Jeżeli nie posiadasz patelni, w której można jednocześnie piec przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Po wyjęciu wołowiny z piekarnika, odstawić ją na ok. 20min., aby doszła, a następnie pokroić w cienkie plastry. Z bagietki zrobić tosty, na które ułożyć polędwice i polać 1 łyżeczką ziołowego sosu (sos wg uznania).
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman

trening interwałowy 15 minutowy