Przepis na sałatkę z grejfrutem, akowado i łososiem
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 duży grejpfrut
- 2 duże rukole (10 szklanek)
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100-150g fileta z łososia (ze skórą)
- 1/4 szklanki prażonych orzechów włoskich, grubo posiekanych
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Nożem delikatnie wykroić segmenty grejpfruta. Z części pozostałych na skórce wycisnąć sok do miseczki. Do tej samej miski wrzucić segmenty grejpfruta, rukole oraz plastry awokado. Wymieszać. Sałatkę podzielić na 4 porcje.
- 2. W osobnej misce wymieszać 1 łyżeczkę soku z cytryny, oliwę i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Polać sałatkę.
- 3. Łososia przyprawić pozostałą 1/4 łyżeczki soli i pieprzu z obu stron. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć rybę – ok. 4 min. aż skórka zrobi się złoto brązowa. Po tym czasie delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 3 min. Filet podzielić tak, aby każda sałatka miała po 3 kawałeczki. Na koniec posypać orzechami.
- SMACZNEGO!!