Przepis na sałatkę z orzechami i jabłkami
- SKŁADNIKI (6 porcji):
- 2 średnie czerwone lub zielone jabłka - pokrojone w cienkie plasterki
- 2 główki belgijskiej cykorii - podzielone na liście
- 2 szklanki mieszanki sałat (np. rukolą i radicchio)
- Oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka orzechów pecan - połówki
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- sól morska
- pieprz
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Oliwę z oliwek rozsmarować cienko na blasze i odstawić. Podgrzać w dużym rondlu na małym ogniu masło i dodać cukier. Gotować kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i przyciemni mieszankę. Dodać orzechy pekan i delikatnie wymieszać, aż będą dobrze pokryte. Przeniesienie orzechy na blasze, pozostawić do ostygnięcia, aż karmel twardnieje.
- 2. Następnie połączyć pomarańczową skórkę, sok pomarańczowy, musztardę, ocet i olej w dużej misce, wymieszać trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem.
- 3. Na koniec dodać jabłka i zielenie do miski oraz wystudzone orzechy pekan. Wymieszać wszystko razem. Podzielić na 6 talerzy.
- SMACZNEGO!!