Przepis na sałatkę z orzechami i jabłkami

  • SKŁADNIKI (6 porcji):
  • 2 średnie czerwone lub zielone jabłka - pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 główki belgijskiej cykorii - podzielone na liście
  • 2 szklanki mieszanki sałat (np. rukolą i radicchio)
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka orzechów pecan - połówki
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
  • sól morska
  • pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. Oliwę z oliwek rozsmarować cienko na blasze i odstawić. Podgrzać w dużym rondlu na małym ogniu masło i dodać cukier. Gotować kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i przyciemni mieszankę. Dodać orzechy pekan i delikatnie wymieszać, aż będą dobrze pokryte. Przeniesienie orzechy na blasze, pozostawić do ostygnięcia, aż karmel twardnieje.
  • 2. Następnie połączyć pomarańczową skórkę, sok pomarańczowy, musztardę, ocet i olej w dużej misce, wymieszać trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Na koniec dodać jabłka i zielenie do miski oraz wystudzone orzechy pekan. Wymieszać wszystko razem. Podzielić na 6 talerzy.
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman

trening na płaski brzuch 8 minutowy