Przepis na pyszne szparagi z jajkiem w koszulce
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- 8 dużych jaj
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka soli
- 2 pęczki szparagów (około 40 sztuk)
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki grubo startego świeżego parmezanu
- czarny pieprz do smaku
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. W garnku zagotować ponownie wodę i ugotować szparagi ok. 3-4 min. Odsączyć z wody i odstawić.
- 2. Osuszyć rondel i rozgrzać dodając oliwę z oliwek, dodać czosnek i smażyć ok. 1 min. Wyłączyć ogień, dodać masło i wymieszać. Dodać następnie sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Ponownie wymieszać. Dodać szparagi z 2 łyżkami parmezanu i wymieszać z sosem cytrynowo-maślanym.
- 3. Do wysokiej patelni wlać wodę i dodać ocet oraz 1/2 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Powoli wbijać każdej jajko do wrzącej wody i gotować ok. 2 min. Wyłączyć ogień i zdjąć patelnie z palnika.
- 4. Podzielić szparagi między 4 talerze. Na każdej porcji umieścić po 2 jajka w koszulkach wcześniej lekko odsączone z wody na papierowym ręczniku. Wlać resztę sosu na każdą porcję i posypać pozostałym parmezanem.
- SMACZNEGO!!