Przepis na glazurowanego łososia z przenicą

  • SKŁADNIKI (4 porcje):
  • 3 kg łososia
  • 4 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki nasion pszenicy
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonego w kostkę selera
  • 1/3 szklanki suszonych żurawiny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki prażonych orzechów pekan
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon
  • 2 szklanki sałaty
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. W garnku zagotować 4 szklanki wody, dodać pszenicę. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 1 godziny lun do momentu wchłonięcia się wody do pszenicy.
  • 2. Na dużej patelni podsmażyć marchewkę i seler z 1 łyżeczką oliwy z oliwek do miękkości. Dodać pszenicę i żurawinę. Gotować często mieszając ok. 5 min. Przełożyć następnie do miski i wymieszać z orzechami pekan, octem z czerwonego wina, solą i pieprzem. Przykryć aby pozostało ciepłe.
  • 3. Następnie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek, dodać łososia skórą do dołu. W osobnej misce połączyć syrop klonowy i musztardę i rozłożyć na wierzch łososia. Piec w piekarniku ok. 7 minut. Skręć piekarnik na 200 stopni i podpiec łososia jeszcze 4 min. lub do momentu zrumienienia. Wyjąc rybę z piekarnika i pokroić łososia na ok. 200g kawałki.
  • 4. Podawać z 1 1/2 szklanki pszenicy i 1/2 szklanki sałaty.
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman

20 minutowy trening z obciążeniem dla kobiet