Przepis na lasagne z quinao

  • SKŁADNIKI (8 porcji):
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka quinoa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 1 szklanka pokrojonych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 szklanki chudego twarogu
  • 1 duże jajko (ubić)
  • 11/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 szklanki cukinii w plastrach
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1 1/2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella light
  • PRZYGOTOWANIE:
  • 1. Do garnka wlać wodę i wsypać quinoa, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 min lub do momentu aż quinoa będzie miękka. Odcedzić.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, pieczarki i podsmażyć. Dodać następnie czosnek i sos pomidorowy. Zagotować i zdjąć z ognia. W osobnej misce wymieszać twaróg z jajkiem, dodać parmezan, bazylię i oregano i ponownie wymieszać.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego przełożyć 1/2 quinoa z 1/3 sosu pomidorowego, przełożyć następnie cukinią, mieszanką serów z jajkiem, zalać kolejną 1/3 sosu pomidorowego, wyłożyć cały szpinak i pozostałą 1/2 quinoa. Zakończyć pozostałym sosem pomidorowym i serem mozzarella.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ok. 35-40 min.
  • SMACZNEGO!!

Zobacz Treningi Active Woman

trening na jędrne pośladki