Przepis na lasagne z quinao
- SKŁADNIKI (8 porcji):
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka quinoa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1 szklanka pokrojonych pieczarek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 2 szklanki chudego twarogu
- 1 duże jajko (ubić)
- 11/4 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 szklanki cukinii w plastrach
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 1/2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella light
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Do garnka wlać wodę i wsypać quinoa, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 min lub do momentu aż quinoa będzie miękka. Odcedzić.
- 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, pieczarki i podsmażyć. Dodać następnie czosnek i sos pomidorowy. Zagotować i zdjąć z ognia. W osobnej misce wymieszać twaróg z jajkiem, dodać parmezan, bazylię i oregano i ponownie wymieszać.
- 3. Do naczynia żaroodpornego przełożyć 1/2 quinoa z 1/3 sosu pomidorowego, przełożyć następnie cukinią, mieszanką serów z jajkiem, zalać kolejną 1/3 sosu pomidorowego, wyłożyć cały szpinak i pozostałą 1/2 quinoa. Zakończyć pozostałym sosem pomidorowym i serem mozzarella.
- 4. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ok. 35-40 min.
- SMACZNEGO!!
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman