Przepis na szpinakową zapiekankę
- SKŁADNIKI (8 porcji):
- 1kg mrożonego szpinaku, rozmrozić
- 1 szklanka chudego mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka sera Cheddar
- 1 szklanka chudego twarogu
- 3 białka
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, jak najwięcej się uda.
- 2. W garnku połączyć mleko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować na średnim ogniu stale mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z 1/2 szklanki sera cheddar, twarogiem i szpinakiem. Mieszankę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- 3. Z białek ubić pianę na sztywno i wymieszać ze szpinakiem. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Wstawić do piekarnika. Piec 35 min. Po tym czasie wyjąć, posypać pozostałą 1/2 szklanką sera cheddar i piec jeszcze ok. 10 min.
- SMACZNEGO!!