Przepis na granole domową
- SKŁADNIKI (20 porcji po 5 łyżek każda ):
- 300g płatków owsianych
- 100 g otrębów owsianych
- 100g orzechy włoskie/ laskowe/ migdały (łącznie)
- 200g rodzynek
- 50g żurawiny
- 100g suszone morele/ śliwki (łącznie)
- 50g słonecznik
- 50g pestki dyni
- 3 łyżki płynnego miód
- 50g wiórki kokosowe
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. W jednej misce mieszamy płatki oraz otręby owsiane, orzechy, słonecznik, pestki dyni oraz wiórki kokosowe. Wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i zalewamy miodem (jeżeli będzie za gęsty rozpuścić w niewielkiej ilości wody). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180stopni ok. 30min. często mieszając (w piekarniku z termoobiegiem temp. 150 stopni).
- 2. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki – rodzynki, żurawinę, morele, śliwki. Po wyjęciu z piekarnika pierwszej mieszanki, czekamy aż ostygnie i dodajemy do miseczki. Wszystko razem mieszamy i przesypujemy do szczelne zamykanego pojemnika.
- SMACZNEGO!!