Przepis na pomarańczową sałatkę z kurczakiem i fetą
- SKŁADNIKI (4 porcje):
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 8 szklanek rozdartych liści sałaty
- 1 szklanka pomarańczowe papryki pokrojonej w paski
- 1 szklanka pomidorków cherry pokrojone w połówki
- 1/2 szklanki marchewki w cienkie paseczki
- 1/2 szklanki sera feta
- 1/4 szklanki posiekanej dymki
- 3 łyżki koncentratu soku pomarańczowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 300g mandarynek z puszki w lekkim syropie, po odsączeniu
- 2 łyżki migdałów posiekanych
- PRZYGOTOWANIE:
- 1. Przygotuj grill lub patelnie grillową.
- 2. Kurczaka zgrillować lub usmażyć na patelni bez tłuszczu – ok.6min z każdej strony. Gdy będzie gotowy pokroić w paski o grubości 1 cm.
- 3. W dużę misce wymieszać razem sałatę, paprykę, pomidorki, marchewkę, ser feta oraz cebulkę. W osobnej miseczce połączyć sok pomarańczowy, ocet, olej, sól i pieprz. Przelać do miski z sałatą i wymieszać.
- 4. Podzielić na 4 porcje, dodać kurczaka, mandarynki oraz migdały.
- SMACZNEGO!!
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman