Mąka mące nierówna – jaką najlepiej wybrać?
Udostępnij zdrową wskazówkę:
Najpopularniejszą i chyba najbardziej dostępną mąką jest mąka pszenna, która niestety nie należy do najzdrowszych. Chciałam Wam w związku z tym podsunąć kilka innych, które doskonale możecie wykorzystać jako zamiennik dla mąki pszennej, a dodatkowo wzbogacicie dania i wypieki niezbędnymi wartościami odżywczymi.
Poniżej lista mąk, które spokojnie możecie wykorzystać w swojej kuchni :
- mąka migdałowa - idealna do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka
- mąka sezamowa - wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników, do wyrobu chałwy oraz jako panierka
- mąka z ciecierzycy - do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów, jako dodatek do chleba i makaronów
- mąka kasztanowa - wykorzystywana do naleśników, pieczenia chleba, ciast i ciasteczek
- mąka słonecznikowa - świetny dodatek do słonych i słodkich wypieków oraz jak posypka do deserów, płatków i koktajli
- mąka owsiana - idealna do słonych i słodkich wypieków, chlebów, naleśników
- mąka z orzecha włoskiego - dodatek do wypieku ciast i ciasteczek, posypka do lodów, deserów i sałatek
- mąka dyniowa - służy jako posypka do pieczywa oraz dodatek do ciast i placków
- mąka sojowa - idealna do zagęszczania zup i sosów, wypiekania pieczywa, ciast i wyrobu makaronów
- mąka kokosowa - świetny dodatek do słodkich wypieków i deserów
- mąka z quinoa (komosa ryżowa) - stosowana m.in. do wypieku chleba i makaronów
- mąka arachidowa - stosowana do zagęszczania zup i sosów, jako dodatek do słodkich wypieków oraz posypka do deserów
- mąka jaglana - używana jako dodatek do naleśników, placków, pieczywa
- mąka ryżowa - służy jako zagęszczacz do sosów, po wymieszaniu z innymi mąkami stanowi świetną bazę do wypieków oraz produkcji makaronów
- mąka ziemniaczana - stosowana do zagęszczania zup, sosów, kisieli, do wypieku ciast i wyrobu pyz oraz klusek ziemniaczanych
- mąka kukurydziana - wykorzystywana do wypieku ciast, babek, tortilli, doskonale sprawdza się jako panierka, dodatek do placków oraz zagęszczacz zup i sosów
- mąka gryczana - używana jako dodatek do chleba, wypieków oraz do wyrobu makaronów i naleśników
- mąka z tapioki - w kuchni orientalnej używana do zagęszczania zup, sosów, musów, lukrów
- mąka z teff (z trawy abisyńskiej) - doskonała do wypieku chleba, placków i ciast
- mąka z amarantusa - jako dodatek przy wybieku pieczywa i ciast
Po więcej informacji zapraszam na stronę