Warzywa czerwone, fioletowe......dlaczego warto je jeść?

Udostępnij zdrową wskazówkę:

Warzywa czerwone,  fioletowe......dlaczego warto je jeść?
  • Bakłażan – zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów, dodatkowo ma więcej błonnika niż jabłka; wspomaga trawienie tłustych mięs
  • Buraki - obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją i powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek
  • Dynia - zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu; wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek
  • Kapusta czerwona – chroni przed miażdżycą, wzmacnia odporność, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie pracy serca, działa przeciwnowotworowo
  • Marchewka - wpływa korzystnie na cerę i urodę, wygładza zmarszczki, pozytywnie działa na wzrok, obniża poziom tłuszczu we krwi, działa wzmacniająco, chroni przed anemią, reguluje pracę żołądka, poprawia metabolizm
  • Papryka – w zależności od koloru wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia wzrok
  • Pomidory – działają antynowotworowo, są naturalnym lekiem w walce z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia
  • Rabarbar – działa odkażająco, przeczyszczająco, antynowotworowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie
  • Rzepa – ma dobroczynny wpływ na cebulki włosowe, wspomaga pracę nerek i układu moczowego, dróg oddechowych, działa wzmacniająco, łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii
  • Rzodkiewka – wzmacnia organizm, pomocna w leczeniu niedokrwistości, poprawia pamięć, zwiększa apetyt
  • Soczewica – niezwykle bogata w białko, wzmacnia układ krwionośny, zmniejsza apetyt

Zobacz Treningi Active Woman

trening interwałowy dla kobiet 15 minutowy