Warzywa czerwone, fioletowe......dlaczego warto je jeść?
Udostępnij zdrową wskazówkę:
- Bakłażan – zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów, dodatkowo ma więcej błonnika niż jabłka; wspomaga trawienie tłustych mięs
- Buraki - obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją i powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek
- Dynia - zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu; wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek
- Kapusta czerwona – chroni przed miażdżycą, wzmacnia odporność, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie pracy serca, działa przeciwnowotworowo
- Marchewka - wpływa korzystnie na cerę i urodę, wygładza zmarszczki, pozytywnie działa na wzrok, obniża poziom tłuszczu we krwi, działa wzmacniająco, chroni przed anemią, reguluje pracę żołądka, poprawia metabolizm
- Papryka – w zależności od koloru wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia wzrok
- Pomidory – działają antynowotworowo, są naturalnym lekiem w walce z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia
- Rabarbar – działa odkażająco, przeczyszczająco, antynowotworowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie
- Rzepa – ma dobroczynny wpływ na cebulki włosowe, wspomaga pracę nerek i układu moczowego, dróg oddechowych, działa wzmacniająco, łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii
- Rzodkiewka – wzmacnia organizm, pomocna w leczeniu niedokrwistości, poprawia pamięć, zwiększa apetyt
- Soczewica – niezwykle bogata w białko, wzmacnia układ krwionośny, zmniejsza apetyt
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman