Zielone warzywa.....możesz jeść bez ograniczeń

Udostępnij zdrową wskazówkę:

Zielone warzywa.....możesz jeść bez ograniczeń
  • Bób - jest drogocennym źródłem białka roślinnego,
  • Brokuły - bogate są w witaminy i sole mineralne, pomocny w leczeniu cukrzycy, zapobiega nowotworom
  • Brukselka –warzywo młodości, korzystanie wpływa na nasz układ odpornościowy i nerwowy, reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność, zapobiega nowotworom
  • Cukinia – niskokaloryczna, działa odkwaszająco i wpływa korzystnie na proces trawienia
  • Cykoria – chroni przed infekcjami, przeziębieniami, wspomaga odbudowę błon komórkowych skóry, usprawniać metabolizm
  • Fasolka szparagowa – niskokaloryczna; zawiera błonnik, witaminę C, A, B, żelazo potas, magnez oraz potas, dodatkowo spore ilości kwasu foliowego
  • Groszek zielony – bogaty w białko, beta-karotenu, witaminy C, D, K, B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego oraz kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, cyn oraz magnez
  • Kalarepa – wspomaga w walkę z miażdżycą, obniża ciśnienie krwi, pomocna przy podwyższonym poziomie cholesterolu
  • Kapary - zapobiega powstawaniu wolnych rodników, spowalnia utlenianie witaminy C, wykazuje działanie przeciwzapalne, ograniczają wzdęcia, poprawiają funkcjonowanie wątroby
  • Karczochy – obniżają poziom złego cholesterolu, usprawniają funkcjonowanie wątroby, działają regenerująco, polepszają trawienie, usuwają toksyny z organizmu
  • Ogórek zielony – niskokaloryczny; wpływa korzystnie na trawienie, wzmacnia krzepliwość krwi, oczyszcza organizm, poprawia cerę i skórę
  • Por – poprawia wygląd skóry, pomocny w leczeniu niedokrwistości, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększając poziom tego dobrego, dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma właściwości bakteriobójcze
  • Sałata – w zależności od rodzaju korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego, działa odkwaszająco na organizm, ułatwia procesy trawienia, obniża poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, przeciwdziała procesom starzenia, poprawia przemianę materii
  • Soczewica – niezwykle bogata w białko, wzmacnia układ krwionośny, zmniejsza apetyt
  • Szczypior - wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie
  • Szparagi – mają działanie bakteriobójcze, zapobiegają chorom nowotworowym i chorobom serca, wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny
  • Szpinak – zmniejsza podatność na stres, reguluje pracę serca, minimalizuje ryzyko zawałów i wylewów poprzez udrażnianie tętnic

Zobacz Treningi Active Woman

trening na uda i pośladki dla kobiet