Zielone warzywa.....możesz jeść bez ograniczeń
Udostępnij zdrową wskazówkę:
- Bób - jest drogocennym źródłem białka roślinnego,
- Brokuły - bogate są w witaminy i sole mineralne, pomocny w leczeniu cukrzycy, zapobiega nowotworom
- Brukselka –warzywo młodości, korzystanie wpływa na nasz układ odpornościowy i nerwowy, reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność, zapobiega nowotworom
- Cukinia – niskokaloryczna, działa odkwaszająco i wpływa korzystnie na proces trawienia
- Cykoria – chroni przed infekcjami, przeziębieniami, wspomaga odbudowę błon komórkowych skóry, usprawniać metabolizm
- Fasolka szparagowa – niskokaloryczna; zawiera błonnik, witaminę C, A, B, żelazo potas, magnez oraz potas, dodatkowo spore ilości kwasu foliowego
- Groszek zielony – bogaty w białko, beta-karotenu, witaminy C, D, K, B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego oraz kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, cyn oraz magnez
- Kalarepa – wspomaga w walkę z miażdżycą, obniża ciśnienie krwi, pomocna przy podwyższonym poziomie cholesterolu
- Kapary - zapobiega powstawaniu wolnych rodników, spowalnia utlenianie witaminy C, wykazuje działanie przeciwzapalne, ograniczają wzdęcia, poprawiają funkcjonowanie wątroby
- Karczochy – obniżają poziom złego cholesterolu, usprawniają funkcjonowanie wątroby, działają regenerująco, polepszają trawienie, usuwają toksyny z organizmu
- Ogórek zielony – niskokaloryczny; wpływa korzystnie na trawienie, wzmacnia krzepliwość krwi, oczyszcza organizm, poprawia cerę i skórę
- Por – poprawia wygląd skóry, pomocny w leczeniu niedokrwistości, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększając poziom tego dobrego, dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma właściwości bakteriobójcze
- Sałata – w zależności od rodzaju korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego, działa odkwaszająco na organizm, ułatwia procesy trawienia, obniża poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, przeciwdziała procesom starzenia, poprawia przemianę materii
- Soczewica – niezwykle bogata w białko, wzmacnia układ krwionośny, zmniejsza apetyt
- Szczypior - wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie
- Szparagi – mają działanie bakteriobójcze, zapobiegają chorom nowotworowym i chorobom serca, wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny
- Szpinak – zmniejsza podatność na stres, reguluje pracę serca, minimalizuje ryzyko zawałów i wylewów poprzez udrażnianie tętnic
Dołącz do Active Woman
Zobacz Treningi Active Woman